Ambalarea produselor alimentare

Ambalarea produselor alimentare

Ambalajele din carton si hartie protejeaza produsele pe care le contine de murdarie, degradare si distrugere. Calitatea produselor alimentare este o notiune deosebit de complexa; este tot mai evidenta tendinta de abordare a calitatii prin prisma sigurantei consumatorului, devenita element concurential descalificant pentru piata acestor produse.

ambalaje cartonMaterialele celulozice detin inca o pondere destul de importanta pe piata ambalajelor (cca 40% din total). Principalii consumatori ai acestor materiale sunt agricultura si industria alimentara.
Hartia si cartonul se preteaza bine la diverse tratamente fizico-chimice, precum si la combinarea cu materiale de alta natura, asigurand indeplinirea diverselor functii impuse ambalajelor. In acest sens, mentionam cateva exemple:
- hartia utilizata pentru confectionarea ambalajelor poate fi netratata (inferioara, obisnuita sau superioara), tratata (cerata, metalizata, acoperita cu polimeri etc.) sau speciala (creponata, anticorosiva etc.).
- in cazul cartonului ondulat simplu, se practica tratarea hartiei cu un amestec de polietilena, vinil, ceara (carton tip Pevimax Well) in scopul asigurarii rezistentei la umezeala, grasimi si seuri;
- caserarea cartonului pe o parte cu hartie, iar pe cealalta parte cu folie de aluminiu (carton tip Alco-papertex), obtinandu-se o rezistenta superioara la lovire, fisurare, umezeala, precum si o buna pretabilitate pentru prelucrare (taiere, stantare, perforare etc.);
- cartonul caserat cu folie de polietilena asociat cu folie de aluminiu este utilizat cu succes la ambalarea produsele alimentare lichide ce necesita a fi inchise ermetic si sterilizate la temperturi foarte inalte (ex: sistemul Tetra-Pak);

HACCP este un sistem care permite identificarea, evaluarea si controlul permanent al riscurilor asociate produselor alimentare. Rezultatele practice obtinute prin implementarea acestui sistem il recomanda ca fiind cea mai eficienta solutie pentru asigurarea inocuitatii alimentelor in toate verigile lantului alimentar.